Monday, August 22, 2011

Komşunun yazlığında yok yok! Alexandroupoli / Dedeağaç

Geçtiğimiz haftasonu soluğu komşunun yazlık mekanlarından birinde, Alexandroupoli’de aldık. Alexandroupoli, Türkçe adıyla Dedeağaç, sınırı geçtikten sonra, 40 km ilerde sevimli bir liman şehri.

IMG_2866


IMG_2920-1 (dragged)



Eğer vizeniz varsa, haftasonu kaçamağı için ideal bir rota. Bir kere yemekler ve deniz şahane! 5 yıldızlı otellerin gecesi 40 euro’dan başlıyor. Ulaşım ise otobüsle sadece 36 TL. Duyduğumuza göre İstanbul-Dedeağaç arası yolcu taşıyan taksiler de varmış. Adambaşı 50 euro. Otobüsün tek dezavantajı, sınır kapısındaki bitmek bilmeyen pasaport kontrollerinde çokça vakit kaybetmeniz. Koca otobüs önce Türk sınırında, sonra 2 adım ötedeki Yunan sınırında tek tek kontrolden geçiyor. Tabii seyahat eden tek otobüsün sizinki olmadığını tahmin ederseniz. En iyisi arabayla ya da motorla gitmek! Arabayla yurtdışına çıkmak için tabii gerekli bazı evraklar var. Kesinlikle uğraşmaya değer. Zira benzin Türkiye’ye göre bir hayli ucuz ve inanın komşuda keşfedilmeyi bekleyen yazlık mekan çok. Gezdikçe paylaşıcam ;)

IMG_0139


Çok Binnur duydum da Bilnur ilk kez oluyor ;) Yunanistan'a giden tek turizm şirketi Metro Turizm.

IMG_0137




Kaldığımız otel Alexander Beach Hotel .

IMG_0141


IMG_0143




Bu arada haftasonu orda olduğunuzu varsayarsak, her yerin kapalı olduğunu görüp terk edilmiş bir şehirde olduğunuzu sanabilirsiniz. Haftaiçi sabah 09,00 - 13,00 arası öğleden sonra da sadece 17-18 saatleri arası açık olan her yer, haftasonları tamamen kapalı. O yüzden tüm gününüzü sahilde, denizde geçirmekte fayda var.

Otel'e 5 dk yürüme mesafesindeki plaj.. Sessiz sakin deniz mükemmel, yemekler şahane daha ne olsun? :)

IMG_0154


IMG_2776-1 (dragged)


IMG_0215


IMG_2789-1 (dragged)


Yunanlıların ve bizim de sonunda en büyük keyfimiz olan akşam üstü frappe'si ;)

IMG_2909


Akşama doğru ise, şehre tekrar indiğinizde, bu kadar insan bütün gün nerdeydi acaba diyeceksiniz. Sahil boyunca uzanan restoranların hepsi dopdolu. Bu şehirde evde akşam yemek yendiğini düşünmüyorum. Tüm gün in cin top oynayan şehirde, akşam herkes sahile toplanmış yemek, müzik ve uzo eşliğinde keyif yapıyor. Bütün gün nerdeydiler diye meraktan ölüyorum. Dedeağaç’a 12 km uzaklıktaki Makri’nin metnini son gün duyduk, muhteşem bir denizi ve plajı varmış. Yoksa herkes iş yerlerini kapatıp soluğu bu güzel plajlarda mı alıyor diye düşünüp, gerek çalışma saatlerini gerek ellerinin altındaki bu altın fırsatı kıskanmadan edemiyorum. Biz Makri’ye gidemedik ama ama sizin rotanızda da mutlaka olsun.

Akşam yemeğe sıra geldiğinde ise, bizim restoran tercihimiz sahipleri Türk ve Yunan bir çift olan, Nisiotiko isimli balık restoranı oldu. Böcekler, balıklar taptaze ve o kadar lezzetli ki, önümüze ne gelse büyük bir iştahla ve keyifle yiyoruz. Türkiye’ye nazaran restonlar çok daha ucuz. Türkiye’den de sırf yemek yemek için buralara günü birlik gelenler varmış. Komşuda benzin, yemek, konaklama herşey çok ucuz. Haftasonu farklı bir kaçamak yapmak isteyen herkese şiddetle tavsiye olunur.


IMG_2876-1 (dragged)


IMG_2869-1 (dragged)


IMG_2949-1 (dragged)


IMG_2941-1 (dragged)


IMG_2875-1 (dragged)


IMG_0185



Liman'ın hemen ordaki Erika Hotel'in sokağındaki bu resto'da ise hayatımın en iddalı köftelerinden birini ve kesinlikle en iyi salatasını yedim! Kasap kağıdında servis şahane fikir! Yıkama derdi de yok mis ;) Komşudaki her 2 restoranın adresini de tesadüfen rastladığım Pisboğaz bir blogda buldum :) Sayende muhteşem bir yemek yedik isimsiz kahraman! :)

IMG_2965-1 (dragged)



IMG_2966-1 (dragged)


IMG_2967-1 (dragged)


Off ne giysem hafta sonu Yunanistan semalarında ne renklere bürünmüş diye merak ediyorsanız, doğru buraya tık tık :)

Herkese şimdiden güzel tatiller!

20 comments:

  1. mesainin bitmesine 1 saat kala bu köfteleri görmem hiç iyi olmadı. resmen ağzım sulandı. üstelik aç da değilim :) ayrıca salatanın üstündeki beyaz peynir de beni benden aldı :) zeytinyağı ve kekik eklemesi ise muazzam.

    bu arada manisa'da(organize sanayi içinde hem de :)) böyle kağıtta köfte yapan bi yer var. yolunun buralara düşeceğini hiiiiiç sanmıyorum, ama olur da düşerse denersin ;)

    ReplyDelete
  2. mutlaka gitmeli, super bilgiler, cok tesekkurler...

    ReplyDelete
  3. Merhaba, bu postu gorunce yazmadan duramadım, Tekirdağ-Malkara'da yaşıyorum, burası Yunanistan'a 100km, 10 senedır de Yunanıstan'da ticaret yapıyoruz, ve orda bir frappe kahve fabrikamız var:) Dedeağaca da sıkca gıderız, ama denizine daha hic girmedim:( Nisiotiko ise babamın arkadaşının restoranıdır ve gerçekten yemekleri lezizdir.
    Makri köyünde de güzel balıkçılar bulunur biz daha ziyade yemeğe köy merkezindeki balıkçılara gideriz..
    Ayrıca gümrüğe gelene kadar Tekirdağ-Malkara-Keşan istikametinde çok sayıda mandıra ve önlerinde de meşhur Trakya peynir ve kaşarlarının satış mağazaları bulunur, araç ile gitmeyi düşünenlerin mutlaka durup denemelerini tavsiye ederim.
    Sevgiler,
    Nrdn

    ReplyDelete
  4. merhaba okuyunca ben de gitmek istedim hemen.22 de kalkan otobüs çok erken oraya varır , o saatte ne yaptınız onu merak ettim.

    ReplyDelete
  5. Bu postlar altın rehber niteliğinde:) Balayını Yunanistan'da geçirmeyi planlıyorum otel ve çevresi çok güzel görünüyor. Balayı oteli olarak tavsiye eder misiniz sevgili Billur? Bir de sizce en güzel hangi aylarda gidilse daha iyi olur?

    Sevgiler..

    ReplyDelete
  6. Selamlar,araba için gerekli evraklar sınır kapısında temin edilebiliyor mu acaba?

    ReplyDelete
  7. merhaba,
    biz gectigimiz hafta sonu ipsala'ya kadar araba ile gittik ve hemen oradan bir taksi bulup dedeagac'a gectik. arabamizi ucretsiz olarak kapinin girisine park ettik. taksi'den oldukca memnun kaldik. tek yon, tum taksi icin 50 euro idi. pazar gunu karsilikli musterisi olmadigi icin biraz daha fazla istedi. fiyati onceden konusabilirsiniz. telefon edince taksi sizi ipsala'da karsiliyor. donuste de otelinizden aliyor. bu hizmetin en guzel yani da donuste olusan metrelerce kuyruktan sizi ruzgar hiziyla geciriyor olmasi. ulasmak isterseniz:
    Gurcan Taksi
    6944197018
    tavsiyeleriniz icn tesekkurler!

    ReplyDelete
  8. Bayram tatili için 3 aile arabalarımızla Yunanistan'a gittik. Yaklaşık 10 senedir Yayla sahilindeki yazlığımıza giderken neden sınırın ötesine şimdiye kadar geçmemişiz diye çok hayıflandım. Yunanistan İstanbulda yaşayanlar için Antalya ve Ege sahillerinden çok daha iyi bir tatil yeri alternatifi bence. Hem yakın hem fiyatlar uygun. Biz Kavala'ya yaklaşık 10 km mesafedeki Nea Karvali deki Akontisma otelde oda kahvaltı geceliği 18 euroya konakladık. Kavala da Batis plajında giriş 1 euro şemsiye şezlong bedava sadece en az bir içecek içmek zorundasınız. Plajın içinde bar, restoran, büfe, market mevcut. Soyunma odaları, duş, tuvalet ve 2 adet havuz da var. Deniz ve kumsal mükemmel. İstersen ısı korumalı çantalarda kendi içeceğini de getirip içebiliyorsun. Yayla sahilinde iki şezlong 1 şemsiyeye 15 TL verdiğim işletmecileri sevgiyle andım.

    ReplyDelete
  9. 2013 Kurban bayraminda oradaydim, Yemeklerin hepsi buz gibiydi, servis cok kotuydu, Gelen tarama ( balik kokusu olan humus gibi geldi ) Pesto soslu kalamar komur kivamindaydi, Uskumru fume tuzlu degil, safi tuzdu, Yandaki masada yanlislikla karides soyleyen masa yanlisligi ifade edince ortalik karisti Patron bile gelip gerginlik yaratti, daha fazla anlatamayacim, Birde Yunanistana gidip turklerin dolu oldugu bir atmosfer ne kadar hos olabilir ki...

    ReplyDelete
  10. Nisiotiko ya bizde gittik hiç memnun kalmadık. Favori restoranım Makri de Aya Yorgi www.aigiorgis.com çok lüks bir yer
    ama şehirdekilerden daha ucuz. Muhteşem..

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. TERCUMAN
    Türkçe * Yunanca
    Yunanca * Türkçe
    Her çeşit iş görüşmesi. aleşvariş .....

    dedeagac-alexandroupolis.blogspot.gr

    ReplyDelete
  13. kaldığınız otelin deniziyle ilgili çok kötü olduğuna dair yorumlar okudum ne dersiniz acaba..

    ReplyDelete
  14. There are very good sea food restaurants on the coast road of Alexandroupolis city serving excellent food with an awesome sea view and reasonable prices !!! and of cource is the MUST place for all the visitors. So please be fair and realist... as a matter of your suggestions !!!

    TASSOS FRAGOULIS
    owner of
    GIALOS SEA FOOD RESTAURANT

    ReplyDelete