Friday, January 29, 2010

Buon appetito a Roma!

Yeni bir şehre gidildiğinde heralde en büyük zevklerden biri oranın en güzel yemeklerini yemek. Michelin yıldızlı restaurantları bir kenara parkedersek, geriye kalan yüzlerce mekandan hangisine gidilmesi gerektiği tam bir muamma. Ancak orda yıllarca okumuş, yaşamış, mümkünse yerlisi biri varsa şanlısınız. Sayısız restaurant, sayısız cafe, adım başı pizzacı olan Roma'ya gitmeden dersimizi çalıştık.

Bu kadar az günde doğru adresleri elimizle koymuş gibi bulduysak, bunun 2 ana kaynağı var biri 30 yıldır Roma'da yaşamış sevgili Filiz Kutlar'ın turistik olmayan en güzel, en mütevazi, en şık mekanları bizimle paylaşması, diğeri Angela Liguori'nin tesadüfen internette bulduğum Roma rehberi. Grazie mille segnorie!

Ve şimdi benim gözümden nerde ne yenir Roma gurme rehberi ;)

Babette; Roma'mdaki en güzel şey



Anlatılmaz yaşanır bir lezzet deneyimi. Size sadece yeri ve zamanını veriyorum. Giderseniz beni düşünün ve bir çatal da benim için yiyin yeter :) Haftaiçi saat: 15.00e kadar açık büfe öğle menüsü: 12 euro, haftasonu aynı açık büfe: 25euro. Bu fiyatlara herhangi bir pizzacıda sadece bir pizza yeniyor. Zaten paylaştığım bu saatler dışında burda da bu fiyatlara yemek imkansız. Aslına bakarsanız, asıl bonus fiyatta değil, lezzette. Bu yemeğe ne kadar olsa verilirdi zaten.

Babette, Piazza del Popolo'dan aşağı doğru inen en güzel caddelerden biri olan Via del Babuino üzerinde, hemen solunuzda kalan Via Margutta'da. Küçük bir not daha; Via del Babuino doğruca İspanyol merdivenlerine de iner.


EDY



EDY yine Babette tarzı şık bir restaurant. Yeri de hemen bir sonraki paralelde. Burada deniz mahsullü makarna yedik, ve her gittiğimiz yerde olduğu gibi 'vino della casa' içtik. Schtrudel tatlısı şiddetle tavsiye edilir. Buranın fiyatları Babette'e göre daha uygun, bir akşam mutlaka gidilmeli.


Campo di Fiori - Forno

Angela'nın Roma rehberinde gördüğüm bu fırın, Roma'nın en ince ve çıtır pizzasını yapıyor. İçerde oturmak için yer olmadığı gibi dışarda kenara ilişebileceğiniz bir yer bile bulmak zorken, öğle arası yemeğe çıkan insanların bu kuyruğa girip, 4e katlanıldığında anca bir hala ince bir tost kalınlığına gelen bu pizzayı ellerine alıp çıkma serüvenine bizde katıldık. Forno'nun hemen yan tarafında 2.bir şubesi daha var, burdaki kurabiyelerin tadını anlatmam mümkün değil. Canım çekiyor hala :)

Campo de Fiori'ye kadar gelmişken her biri bu meydana çıkan Via del Pellegrino, Via di Monserrato çevresindeki vintage ve tasarım butiklere de göz atmayı unutmayın :) Detaylar çok yakında offnegiysem.com'da :)




1869 yılından beri her sabah bu çiçek pazar kuruluyormuş Campo di Fiori'de. O kadar güzeller ki, hayalimde Roma'daki evimin cam kenarına yerleştirdim bile onları :)

Pizerria Baffetto


Pizerria Baffetto
, 6 euro ya hayatınızın pizzasını yersiniz gibi iddalı bir söylemle gittik ama maalesef kapalıydı :/ 2 adres var, burdan bakabilirsiniz. Sıradışı bir durum olduğunu düşünüyorum, her 2si de kapalıydı. Siz yine de şansınızı deneyin.


Pizzeria IVO, Trastevere




Trastevere'den burda daha önce bahsetmiştim. Via San Francesco a Ripa'da yer alan Pizzeria IVO buranın en bilindik pizzacısı. Burda yediğim mozerallıyı hayatımda başka yerde yemedim. :)


Al Leoncino

Son pizzacı durağımız Al Leoncino. Meşhur Via del Corso'nun hemen paralelindeki Via del Leoncino, no:28de. Hem ucuz hem de çok güzel, kapıda kuyruk olabilir, ama beklerseniz hemen sıra geliyor. Roma usulü enginar zamanıysa denenmeli; Carcioffio di Romana :)


Di Rienzo

Bu kadar yemek üstüne, son olarak da bir bar tavsiyesi :) Panteon meydanındaki Di Rienzo o meydanın en şık barı diye duyduk. Bizim şansımıza o gün kapalıydı maalesef. Aynı zamanda iyi yemek yenen bu lokantaya, prosecco ya da bir içki için gidilmeli. Bizimki başka bahara kaldı :)

No comments:

Post a Comment